موتور بهعنوان مهمترین بخش و قلب تپنده خودرو شناخته میشود و نگهداری از آن اهمیت بسیار زیادی دارد. موتور ماشین از قطعات بسیار مختلفی تشکیل شده که هر کدام دارای کاربرد مختلفی هستند. خراب شدن هر یک از قطعات ماشین دلایل و علائم خود را دارند. در این مقاله به دلایل و نشانه های خرابی موتور ماشین و فهرست کامل قطعات خودرو خواهیم پرداخت که مطالعه آن برای تمام صاحبان خودرو ضروری است.
معرفی قطعات تشکیلدهنده موتور خودرو
در این بخش به معرفی کامل قطعات موتور ماشین پرداخته میشود که عبارتاند از:
-
سیلندر
قطعه ای استوانه ای شکل که توخالی است و بهعنوان بخش مرکزی موتور شناخته میشود و احتراق سوخت و هوا در آن اتفاق میافتد.
-
بلوک سیلندر
بدنه اصلی موتور ماشین را تشکیل میدهد و سیلندرها، پیستون، شاتون، میللنگ، کارتل و رینگ در آن قرار دارند.
-
سرسیلندر
بر روی بلوک سیلندر قرار دارد و مانع از خروج گازها از سیلندر میشود. سرسیلندر تیون آپ بالاترین کیفیت را نسبت به دیگر مدلها دارد.
-
واشر سرسیلندر
این قطعه باعث اتصال سیلندر به بدنه موتور میشود و از نشت گاز جلوگیری میکند.
-
بوش سیلندر
از یک استوانه توخالی تشکیل شده و فرایند حرکت پیستون را سرعت میبخشد.
-
پیستون
از یک قطعه فلزی استوانه شکل تشکیل شده که در سیلندر بالا و پایین میشود. وظیفه آن انتقال نیروی حاصل از گازهای در حال انبساط سیلندر به میللنگ است.
-
رینگ پیستون
این قطعه انتقال حرارت از پیستون به دیواره سیلندر را بهبود میبخشد و اتاقک احتراق را آببندی میکند.
-
واتر پمپ
با پمپاژ کردن مایع رادیاتور به سمت موتور از بالا رفتن دمای موتور هنگام کار جلوگیری میکند.
-
میللنگ
از یک محور چرخشی تشکیل شده که باعث تبدیل حرکت خطی پیستون به حرکت دورانی میشود.
-
کویل
این قطعه برق ولتاژ پایین را دریافت میکند و آن را به برق ولتاژ بالا تبدیل مینماید و در نهایت باعث تقویت ولتاژ تولیدی باتری میشود.
-
یاتاقان
اصطکاک بین قطعات متحرک موتور را کاهش میدهد.
-
کارتر
نقش این قطعه محافظت از میللنگ و شاتون در برابر اجسام خارجی است. کارتر در کف خودرو قرار دارد و روغن موتور را در حالت خاموش بودن نگه میدارد.
-
سوپاپ و میل سوپاپ
سوپاپ ورود هوا، سوخت و خروج گازهای سمی ناشی از احتراق را کنترل میکند و توسط میل سوپاپ تنظیم میشود.
-
تسمه تایم
قطعه دندانهای شکل است که بهعنوان رابط میان میللنگ و میل سوپاپ به کار میرود و سوپاپها را به حرکت در میآورد.
-
پمپ روغن
باعث انتقال روغن به قسمتهای متحرک موتور میشود.
-
شمع
وظیفه آن جرقهزنی در موتور و حرکت سیلندر به سمت پایین است.
-
شاتون
از مهمترین اجزای موتور است و حرکت خطی پیستون را به حرکت دورانی میللنگ تبدیل میکند.
نام قطعات موتور خودرو در این بخش معرفی شد و در ادامه به نشانههای خرابی قطعات موتور ماشین خواهیم پرداخت. برای استعلام قیمت قطعات موتور ماشین با کارشناسان ما تماس بگیرید.
مهمترین دلایل و نشانه های خرابی موتور ماشین
در مبحث قبلی به معرفی کامل قطعات موتور ماشین پرداخته شد و اکنون قصد داریم مهمترین دلایل و نشانه های خرابی موتور ماشین را بررسی کنیم:
-
روشن شدن چراغ چک موتور
دلایل مختلفی برای بروز این خرابی وجود دارد. شل بودن درپوش باک سوخت خودرو میتواند یکی از این دلایل باشد. برای تشخیص آن باید از دستگاه دیاگ استفاده کرد. روشن شدن چراغ چک میتواند یک مشکل بسیار جزئی باشد؛ اما باید به بررسی آن پرداخت.
-
-
خروج دود غلیظ از اگزوز ماشین
-
از مهمترین نشانههای خرابی قطعات موتور ماشین است که دود با رنگهای مختلفی از اگزوز خارج میشود. دود آبی نشاندهنده روغنسوزی موتور است و باعث افزایش اصطکاک بین قطعات داخلی میشود. دود سفید نیز نشانه نفوذ مایع خنککننده به داخل سیلندر است و عدم توجه به آن سطح مایع خنککننده را کاهش میدهد. دود رنگ سیاه هم نشانگر بد سوختن یا احتراق ناقص سوخت است.
-
افزایش دمای بالای موتور خودرو
در صورتی که دمای موتور خودرو بیش از حد بالا برود و این اتفاق مدت زیادی طول بکشد، خبر از خرابی موتور میدهد. این مشکل میتواند قطعات داخلی موتور را به سرعت فرسوده کند و خسارات سنگینی در پی داشته باشد. از جمله دلایل افزایش دمای بیش از حد موتور خودرو میتوان به یاتاقان زدن موتور، نشت مایع خنککننده، فرسایش یا تاب برداشتن واشر سرسیلندر، خرابی رادیاتور و آسیب دیدن فن رادیاتور موتور اشاره کرد.
-
کوبش موتور
یکی از نشانههای خرابی قطعات موتور ماشین کوبش موتور است که با برهم خوردن زمانبندی احتراق سوخت در موتور اتفاق میافتد. در معرفی فهرست کامل قطعات خودرو گفته شد که شمع باعث جرقهزنی در موتور و حرکت سیلندر به سمت پایین میشود و نقش مهمی دارد. در صورتی که در عملیات احتراق شمعها جرقه نزنند باعث کوبش موتور و صدای تقتق میشود.
-
افزایش مصرف سوخت موتور
بالا رفتن غیرعادی مصرف سوخت موتور هر رانندهای را متوجه میکند. دلایلی مانند آسیب دیدن شمعها، عملکرد نامناسب سنسورهای موتور و خرابی سیستم سوخترسانی میتواند باعث افزایش مصرف سوخت شوند.
-
خاموش شدن موتور
در صورتی که موتور در سرعت کم یا در حالت درجا خاموش شود نشانه مشکل در سیستم سوخترسانی است. همچنین اگر موتور در سرعت بالا خاموش شود مشکل آن میتواند به قطعات داخلی موتور مربوط باشد.
-
نشتی روغن موتور
رایجترین خرابی قطعات موتور ماشین به نشتی روغن موتور مربوط میشود. در صورت مشاهده لکههای روغن زیر ماشین باید سطح روغن موتور را بررسی کنید.
-
لرزش موتور خودرو
موتور خودرو به دلایل مختلف لرزش پیدا میکند و صدای غیرعادی میدهد. خرابی شمعها یکی از مهمترین دلایل آن است. زمانی که عملیات احتراق به درستی صورت نگیرد لرزش موتور خودرو اتفاق میافتد. برای بررسی چنین مشکلی به یک تعمیرگاه مراجعه کنید.
-
توان کم موتور حین گاز دادن
وقتی سیستم سوخترسانی عملکرد مناسبی نداشته باشد، سوخت لازم را در اختیار موتور قرار نمیدهد و هنگام گاز دادن موتور نیروی زیادی از خود تولید نمیکند. دلایلی مانند انژکتور کثیف، پمپ بنزین از کار افتاده، فیلتر بنزین کثیف، نشتی در لولههای سوخترسان میتوانند باعث بروز این مشکل شوند.
سخن پایانی
نشانهها و دلایل خرابی قطعات موتور ماشین در این مقاله بررسی شدند. همچنین نام قطعات موتور خودرو با عکس به همراه وظیفه هر یک ارائه شد. با توجه به مطالب ارائه شده در صورت مشاهده هر یک از نشانهها در اولین فرصت به بررسی و پیگیری آن بپردازید تا از پرداخت خسارات سنگین جلوگیری شود. همچنین سفارش انواع لوازم یدکی قسطی با بهترین کیفیت برای خریداران عزیز امکانپذیر است.